top of page
Фото автораДанііл Слізінов

Помилки забудовників при закупівлі індивідуальних двоконтурних котлів для багатоквартирних будинків



Даний матеріал описує типові помилки Забудовників саме на українському ринку та буде релевантним для:

  1. Забудовників, які отримали Технічні умови на приєднання зовнішніх електромереж з урахуванням понижуючих коефіцієнтів для системи електроопалення за рахунок впровадження системи диспетчеризації електроопалення будівлі.

  2. Забудовників, які планують будівництво багатоквартирних будинків з індивідуальним опаленням від двоконтурних електрокотлів.

Про те, чому вигідно будувати багатоквартирні будинки з індивідуальним опаленням від двоконтурних електрокотлів читайте тут.

Приклад економії для 14 поверхового 300 квартирного будинку тут.


В даному матеріалі ми виходимо з того, що Ви вже знаєте, що питання електроопалення будівлі за рахунок індивідуальних двоконтурних електрокотлів треба вирішувати комплексно. Та пам’ятаєте, що це питання складається з вибору електрокотлів, електролічильників, можливості їх інтеграції в систему диспетчеризації та вибору системи диспетчеризації електроопалення.


Про те, як не припуститися типових помилок при будівництві багатоквартирного будинку з електроопаленням від індивідуальних двоконтурних котлів читайте тут.


Задача для тендерного комітету


Під час проведення аналізу пропозицій, для реалізації електроопалення будівлі за рахунок індивідуальних двоконтурних котлів, рахувати кінцеву вартість рішення, яка складається з наступних складових:

  1. Вартість електролічильників

  2. Вартість електрокотлів

  3. Вартість системи диспетчеризації


Сумісність обладнання


Для здешевлення кінцевої вартості диспетчеризації електроопалення будівлі та як обов’язкову умову при проведенні тендерних процедур, треба одразу прописувати можливість інтеграції електролічильників та електрокотлів у систему диспетчеризації будівлі.

В іншому разі вони будуть потребувати дорогого додаткового обладнання, щоби працювати в составі системи диспетчеризації.


Про те, які двоконтурні електричні котли підходять для диспетчеризації електроопалення будівлі, читайте тут.

Про важливість придбання електролічильників із можливістю інтеграції до системи диспетчеризації будівлі, читайте тут.


Завдання тендерного комітету

По-перше, обрати найкрасивіші (найдешевші) двоконтурні електрокотли, із гарантією від постачальника, що вони задовольняють вимогам для їх наступної диспетчеризації.

По-друге, зробити те саме для електролічильників.

По-третє, обрати постачальника системи диспетчеризації електроопалення будівлі (програмно-апаратний комплекс), яка відповідає нормативним вимогам законодавства.

По-четверте, вибрати компанію виконавця з необхідним досвідом, яка виконає роботи із диспетчеризації, та поєднає перше з другим та третім.


Про те, що буде, якщо купити електрокотли, які не задовольняють вимогам для наступної диспетчеризації та скільки це потім буде коштувати Забудовнику, читайте на прикладі кейсу з електрокотлом Vaillant Protherm тут.

bottom of page