top of page
Фото автораДанііл Слізінов

На що звернути увагу при проведенні тендеру на поставку ліфта з точки зору його диспетчеризації




Вихідні дані


Вихідними даними для проведення тендеру на поставку ліфта виступають такі параметри Вашої будівлі як висотність, розміри ліфтової шахти, потрібна вантажопідйомність, наявність чи відсутність машинного відділення, тощо.


Сучасні ліфти продаються постачальниками обладнання як конструктори Лего для дорослих. Виходячи із вхідних даних, кожен виробник чи постачальник може запропонувати одну чи декілька серій ліфтового обладнання. А далі, разом із замовником, починають обирати оздоблення кабіни, дверей, кнопок виклику та інших візуальних деталей.


На що звернути увагу


Дуже часто, в умови тендерної документації від Замовника на закупівлю ліфта включені лише пункти про пусконалагодження обладнання та не включені пункти про сумісність ліфта для подальшої диспетчеризації.


Постачальники обладнання, в свою чергу, не поспішають нагадувати про це Замовнику, оскільки ці опції впливають на кінцеву вартість пропозиції, а вони змагаються ціною між собою.


Пам’ятка

Пусконаладка ліфта

​≠

Диспетчеризація ліфта

Результатом є те, що ліфт безпечно їздить

Це зовсім різні роботи!

​Потрібна, щоб передати сигнали несправності ліфта

Типовий результат


Замовник добре пам’ятає що в комплектації є переговорний пристрій та що в тендері була пусконаладка ліфта. Сплачуючи за ліфт Замовник впевнений що він відразу закрив і питання його диспетчеризації.


В підсумку Замовник отримує те, за що він сплатив по контракту - машинокомплект, роботи з його установки та пусконалагодження та переговорний пристрій, який ні до чого не під’єднаний.


Що відбувається далі


Замовник не може здати будинок без диспетчеризації ліфта та вимушений:

  1. Замовляти у постачальника ліфта встановлення додаткового обладнання всередину шафи керування ліфтом для можливості його диспетчеризації.

  2. Замовляти комплекс робіт з диспетчеризації ліфта.


Про вимоги до диспетчеризації ліфтів можна дізнатися тут.


Ще дві ложки дьогтю для Замовника

  1. Додаткове обладнання окремою поставкою коштує в 2-3 рази дорожче, ніж коштувало би при замовленні разом із машинокомплектом ліфта.

  2. Замовник не може змінити постачальника, оскільки обладнання для сполучення із системою диспетчеризації унікальне для кожної серії ліфтового обладнання кожного із виробників.


Щоби не потрапляти у подібні ситуації

  1. При розробці тендерної документації на закупівлю ліфтів обов’язково включайте вимогу до комплектної поставки автоматики ліфта можливість передавати параметри та приймати команди, відповідно до ДСТУ EN 81-28:2009. Частина 28.

  2. Виконуйте проект з диспетчеризації ліфта у складі інтегрованої системи диспетчеризації всієї будівлі для здешевлення як проектних робіт, так і робіт із впровадження.

  3. Обирайте надійних партнерів з впровадження систем диспетчеризації так як від результату робіт залежить якість експлуатації будівлі.



Про те, чому вигідно виконувати диспетчеризацію ліфта у складі єдиної системи диспетчеризації будівлі, читайте тут.


bottom of page